Sikorka

le

FOTOGRAFIE

Jest niewiele mniejsza od wróbla, ale różni się od niego bogatym ubarwieniem. Sikora bogatka, to najliczniejszy i najbardziej wszędobylski gatunek sikor zamieszkujących Polskę, gdzie spędza zimę.

Fot. Zbigniew Gajda

Sikorka Bogatka nazywana także zwyczajną (łac. Parus major) długość jej ciała mieści się w granicach 13-16 cm. Ma czarny łepek z białą plamą na policzku. Przez brzuszek koloru żółtego lub żółto-zielonego przebiega czarny krawat. Skrzydła i ogon są niebieskawe. Nie ma wyraźnego dymorfizmu płciowego – samca od samiczki odróżnia dłuższy i szerszy krawat.

Okres lęgowy i wychów piskląt

Większość sikorek bogatek to ptaki rodzime, prowadzące osiadły tryb życia i pozostające w naszym kraju przez cały rok. Niektóre jednak (głównie samice), na okres zimy odlatują (IX-X), szukając dla siebie bardziej dogodnych warunków do życia. Kiedy wiosną (III-IV) u sikorek rozpoczyna się okres lęgowy, ptaki dobierają się w pary i poszukują dogodnych miejsc na założenie gniazda. Zwykle wybierają wykute przez dzięcioły dziuple, odpowiedniej szerokości szczeliny…

Voir l’article original 81 mots de plus

Répondre

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s